Da’s pech, private key weg

Al gapend waggelde ik de trap af, onderweg naar het koffieapparaat in de keuken. Eenmaal beneden merkte ik op dat de buitendeur op een kier stond. Meteen wist ik dat er iets niet pluis was. En ja hoor, de huiskamer was een bende. Lades opengetrokken, tientallen CD’s op de vloer, en de eettafel was angstvallig leeg. Portemonnaie en mobiel weg. Meteen heb ik, na de politie,  de bank gebeld om de pasjes te laten blokkeren. Er was niets opgenomen dus dat was ieder geval al goed nieuws.

Dit overkwam mij 20 jaar geleden. Nieuwe pasjes werden in no-time geregeld door de bank waardoor ik twee dagen later weer kon pinnen.

Maar wat als iets dergelijks gebeurt met crypto’s? Wat als ik mijn private key nergens kan terugvinden? Wat als ik mijn Trezor of Nano Ledger achteloos op tafel laat liggen, net zoals ik dat 20 jaar geleden deed met mijn portenmonnaie? Of wat als ik een online transactie maak vanuit mijn Ethereum Wallet en ik maak, oeps, een private key foutje?

Met crypto’s ben je zelf verantwoordelijk voor je geld

In tegenstelling tot de oude vertrouwde centrale banken ben je met cryptovaluta volledig op jezelf aangewezen. Is dat eng? Een beetje wel. Want als je private key kwijt raakt is je geld ook foetsie.

De decentralisatie van transacties en tal van andere zaken die nu nog centraal plaatsvinden onder het toeziend oog van onder meer banken, is een welkome ontwikkeling wat mij betreft. De blockchain revolutie staat nog maar in de kinderschoenen maar zal op termijn de macht bij banken weghalen. Veel mensen juichen – net als ik – de blockchain transitie van harte toe. Echter, hier komt ook een enorme verantwoordelijkheid bij kijken. Alleen jij hebt namelijk de sleutel tot je geld!

Supersonisch snel en goekoop geld overmaken

Vorige week heb ik iemand ondersteund die graag wilde investeren in een ICO. Het ging om een aanzienlijk bedrag dus we namen daar de tijd voor. De eerste stap was het aankopen van Ether op een exchange. Dat verliep vlot. Het nieuwe Ether saldo stond na een klein kwartier in de wallet. Wonderlijk, een bank zou daar toch minimaal een werkdag voor nodig hebben. Tweede stap was het investeren van de nieuwe Ether in de ICO. Ook dat duurde maar enkele minuten. Wederom; wonderlijk. Ineens stond het nog vrij nieuwe Ether saldo ergens aan de andere kant van de wereld in een digitale wallet. En de uitgevoerde transacties kosten bij elkaar nog geen drie dollar.

De transacties zoals hier beschreven verliepen snel en uitermate goedkoop. Maar in die paar minuten dat dit alles duurde is er toch nog een lang moment van grote stress geweest. Mijn client was zijn private key namelijk ineens kwijt. Althans, dat dacht hij. We waren halverweg het proces. Ik kreeg het spaans benauwd. Mijn client bleef kalm. Hij besefte op dat moment niet dat hij al zijn Ether zomaar kwijt had kunnen zijn als hij daadwerkelijk zijn private key was vergeten of per ongeluk had gewist. Ik besefte maar al te goed dat een foutje zijn vermogen de kop had kunnen kosten.

Deze bijzondere en leerzame ervaring deed mij besluiten om veiligheid m.b.t het kopen en verkopen van crypto’s op het seminar nog maar eens heel goed te belichten. Op het aanstaande Crypto & Blockchain Seminar zal Bart Brands u dan ook meenemen door het proces van kopen / verkopen van cryptovaluta. Hierbij zal hij de hardware wallet en online wallets bespreken.

Naast deze belangrijke onderwerpen komen zaken als ‘Blockchain en de overheid’ aan bod. Bart legt tevens een vergrootglas over ICO’s en enkele blockchains die we absoluut in de gaten moeten gaan houden.

Seminars voor iedereen te volgen

Als je nog helemaal niets weet van cryptocurencies of een complete leek bent op het gebied van blockchain technologie; geen nood. Het seminar is voor iedereen toegankelijk. Ons doel is om u een solide dosis aan kennis mee te geven waar u vervolgens zelf mee verder kunt. Een volgende stap kan zijn dat u naar ons Blockchain Master Event komt waar we de diepte ingaan. Maar daarover hoort en leest u binnenkort meer.

Koop uw ticket hier.

Tot donderdag.

Cheers,

Arjan

Trading Seminars

Author Trading Seminars

More posts by Trading Seminars