ICO vorm van crowdfunding

De blockchain revolutie schept nieuwe mogelijkheden voor het verkrijgen van financiering. Financiering van nieuwe blockchain projecten door middel van een Initial Coin Offering lijkt gemakkelijker dan ooit. Inderdaad, er is een wildgroei aan het aantal ICO’s die elke dag worden gelanceerd.

Een ICO kan worden beschouwt als een crowdfunding-project van meestal een bedrijf op een blockchain. Het project wordt voornamelijk gefinancierd met cryptogeld waarbij iedereen kan meedoen. In ruil voor het ingelegde bedrag krijgt de belegger een x aantal tokens. Deze tokens werken vaak als een soort aandelen aan toonder. Vaak geven ze een stemrecht en zijn ze via een eigen blokketen en smart contract volledig geprogrammeerd om onder andere jaarlijks een uitdeling te geven wanneer het project met winst gaat.

De werking van een ICO en crypto-token moet vooraf goed worden onderzocht. Vanwege het succes en de huidige populariteit van ICO’s als een middel voor financiering van projecten lijkt iedereen nu een ICO op te kunnen zetten. Dit is een problematische ontwikkeling aangezien er niet alleen mogelijk veel slechte ICO’s kunnen worden georganiseerd, maar ook echte nep ICO’s. Het is dan ook niet vreemd dat in het licht van de huidige wildgroei het AFM een waarschuwing heeft uitgebracht. Er zijn zeer veel risico’s verbonden met het investeren in een ICO.

Wat is het grootste probleem met de ICO’s?

Het grootste probleem is dat het heel moeilijk is voor een belegger om te bepalen of een project haalbaar, nep of goed is. Eenvoudig uitgedrukt: een idee voor een ICO kan nog zo goed of eerlijk zijn, uiteindelijk is het een software project op basis van slimme contracten. Het bepalen of de slimme contracten goed of slecht zijn geprogrammeerd, is moeilijk vast te stellen voor een belegger. Vele ICO’s zijn mogelijk slecht geprogrammeerd en daardoor is er een grote kans tot falen. Bovendien zijn er de risico’s met nep ICO’s opgezet door oplichters. Door deze wildgroei en ongewisheid over ICO’s is voorzichtigheid geboden en het uitvaardigen van een waarschuwing door het AMF terecht.

ICO FUD

Fear, Uncertainty and doubt over Initial Coin Offerings!

 

Nieuwe kansen en banen voor B.V Nederland?

We moeten ook niet meteen alle ICO’s zwart verven. Er zijn voorbeelden van goed uitgevoerde ICO’s en prachtige blockchain projecten zoals, Ethereum. Toch is enige vorm van kwaliteitsbewaking en regulering zeer wenselijk. Het is belangrijk dat nieuwe ICO’s aan bepaalde kwaliteitscriteria moeten voldoen voordat ze mogen worden uitgebracht. Hier kunnen instanties zoals het AFM een positieve rol bij kunnen spelen met bijvoorbeeld de behulp van gekwalificeerde incubators in Nederland.

Het AFM zou samen kunnen werken met goedgekeurde incubators die alle ICO’s toetst en op een goede manier helpt opstarten. Nederland kan zo veel goede bedrijven aantrekken voor het opzetten van legitieme en hoogwaardige ICO’s. Veel bekende ICO’s, zoals ook Ethereum, zijn opgezet in de vorm van een Zwitserse stichting. Nederlandse stichtingen lijken veel op de Zwitserse stichtingen….. Waarom niet? Nederland zou als een incubator land kunnen gaan dienen voor nieuwe blockchain bedrijven die nieuwe projecten via een ICO willen financieren. Het organiseren van een ICO is een prachtige nieuwe manier om projecten te financieren, maar het moet wel professioneel worden gedaan met een duidelijke structuur, beleid en toezicht.

Voor meer informatie:

Wilt u investeren en heeft u interesse in betrouwbare ICO’s? Stuur een mail naar: arjan@tradingseminars.nl

Trading Seminars

Author Trading Seminars

More posts by Trading Seminars